Tuesday 9 September 2014

Karipap Kentang Rangup (resepi step by step)

Bismillah

Dah seminggu ngidam nak makan karipap yang saya buat sendiri....sejak ada baby nuha ni...memang agak susah saya nak masuk dapur...baby nuha tak nak dengan bibik....kalau saya balik kerja memang nuha akan 24jam dengan saya....anak manja!
Berperang jugak la dengan baby nuha dalam dapur....adehhhhhhh....dari proses buat inti sampai siap buat karipap ni ambil masa 2 hari...kikikik....kejap nak susu....stop kejap....kejap lagi nak tido.....stop lagi....lagi....lagi....rasanya lama lagi saya dapat baking....tak sanggup la mamamaicun nak baking ooi!

hihihihihi....nilah dia karipap yang saya idam2kan....saya suka makan karipap panas2.....minum dengan teh panas....hurmmmm.....nikmat..

Sumber: karipap rangup (saya c&p ya...tq!)
saya hanya buat separuh adunan ya ;)
Bahan2nya:
Bahan-bahan:
(A)
1 kilo tepung gandum
100 gm tepung beras
100 gm tepung ubi
Serbuk lada putih/sulah (tak letak)
1 sudu makan gula
(B)
4-5 sudu makan marjerin atau butter | dicairkan
1/2 cawan minyak masak

Garam secukup rasa* (anggaran 1/2 sudu makan)
Air suam untuk menguli* | satukan bhn (*)

Cara-caranya:
1.Campurkan kesemua bahan A (kecuali garam) ke dalam bekas adunan.Pastikan digaul rata dan sebati.Setelah sebati, masukkan bahan B dan digaul rata/ sebati.Pastikan ianya rata keseluruh adunan.Ianya akan kelihatan sedikit bergentel.Ratakan adunan sehingga menjadi gentelan yang agak halus.
**Untuk mengenalpasti adakah ianya sudah cukup sebati atau tidak, kepalkan sedikit adunan dengan tangan dan boleh dilihat ianya berkepal dan agak padat (tidak mudah terlerai).
2.Bolehlah diikuti dengan proses menguli.Masukkan sedikit demi sedikit air suam yang bercampur garam tadi ke dalam adunan.Ulilah sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh lembut dan kenyal.Pastikan ianya tidak melekit di tangan dan dinding bekas adunan.Jika melekit, tambah sedikit tepung dan diuli sedikit.
3.Perapkan doh tadi dalam 1/2 jam.Perap ia dengan menutup ketat (menutup bekas dengan kain atau penutup.Setelah 1/2 jam jam keluarkan adunan dan diuli sedikit.Sudah boleh diguna.

***Adunan ini boleh dipakai berkali-kali.Untuk menyimpannya, masukkan ke dalam plastik dan letak di tempat beku (freezer).Nyah beku secara semulajadi apabila hendak menggunakannya kembali.Ianya juga boleh dijadikan Roti Bom Goreng (sejenis makanan kaum India).

campurkan bahan kering

 minyak & butter dicairkan

 bahan kering tadi gaul bersama minyak panas....lepas tu tambah air sehingga doh menjadi seperti di atas......bungkuskan di dalam pelastik dan rehatkan sebentak di dalam peti sejuk

 lepas tu klimkan nya....1 siap!!

 2 siap!!!

 hanya 1 tray sahaja saya mampu siapkan....doh & inti ada separuh lagi....tak larat dah....yang lain simpan dalam freezer...next time kalau nak makan kita buat lagi

 hari ni saya buat karipap bulan penuh dan karipap bulan sabit....ngeeeee...biasanya karipap bulan penuh tu untuk karipap inti sardin aje...tapi suka ati kita la kannn...karipap kita.....inti kentang pun kita buat bentuk bulat...ingat masa kecik2...kalau opah buat karipap...opah mesti buatkan saya karipap yang bulat ni sebab saya suka yang bolat bolat....tetiba rindu makkk...Al Fatihah....semoga mak sihat sentiasa...minggu depan orang balik ya ;)

 simpan dalam freezer...lapik dengan pelastik ya...takut karipap melekat

 mak saya pesan kalau tak nak karipap mengerutu...ni petua dia...panaskan minyak....lepas minyak panas...tutupkan api....baru masukkan karipap....lepas tu baru hidupkan api semula

 tadaaaa!!!!!!! siap!!

Bismillah....jemput tengok.....ngeeeee...ampun!
sedap!!!!orang dalam rumah ni semua kata sedap!!! breakfast tadi haziq makan 3 ketoi...papamin makan 2 ketoi...alia makan 2 ketoi....mamamaicun mkn 2 ketoi....bibik mkn 1 jek....
try la buat....pastu amik gambo cantik2....best tau!

TATA!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...