Sunday, 26 October 2014

Vadai @ Wadeh (resepi step by step)

Bismillah
Salam
Hi!
entry yang dah terperam lama
vadai n saya buat masa cuti deepavali hari tu. Tapi malas betul nak upload gambar dalam blog. Resepi yang saya ambil dari Dapur Madihaa. Mohon C&P ya. TQ!


Bahan-bahan :

300 g kacang dhal
1 biji bawang besar ~ didadu
1 cili merah ~ didadu
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari ~ dihiris nipis
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Kaedah penyediaan :
1. Rendam kacang dhal sekurang-kurangnya 4 jam. 
2. Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dhal di dalam blender kering.
3. Campurkan kacang dhal yang telah dikisar dan tidak dikisar di dalam mangkuk.
4. Masukkan bawang, cili merah, jintan manis, daun kari dan garam secukup rata. Gaul biar sebati.
5. Basahkan telapak tangan. Letakkan sesudu penuh bancuhan di telapak tangan, leperkan sedikit dan goreng di dalam minyak hingga kuning keemasan.
6. Hidangkan dengan cili hijau.










yummy!!!

TATA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...